Theater na de Dam 2023: 'Bokkensprongen' - 4 mei 2023 - Posthuis Theater Heerenveen

Mini Theater Friesland speelt 'Bokkensprongen’

In navolging van de succesvolle theaterproductie Toffe Jongens! (2022) speelt Mini Theater Friesland een nieuwe toneelvoorstelling in het kader van Theater na de Dam. Op donderdag 4 mei 2023 is dat 'Bokkensprongen', opnieuw geschreven en geregisseerd door Ineke de Vries.

‘Bokkensprongen’ gaat over een aantal verzetsmensen, koeriersters, helpers en anderen die een rol hebben gespeeld in het verzet 1944-1945 in de Tweede Wereldoorlog in District lll van Friesland, de regio Weststellingwerf en Heerenveen. We volgen de jongens van de Bokploeg. Een verzetsgroep van zes mannen, die betrokken waren bij het ontvangen en vervolgens onderbrengen van de wapens uit de wapendroppings in onder andere het Katlijker Schar. Ze opereerden vanuit een geheime woonbok verscholen in het riet in de Oldelaamster polder bij het Brandemeer. Mini Theater Friesland vertelt ook het avontuur van de vier afgesprongen Amerikaanse bemanningsleden van het vliegtuig Sara Jane, die een noodlanding maakte in de landerijen bij Nijeholtwolde. Eerst werden ze verstopt in de Beele Bosch, daarna zaten ze drie nachten in de boswal achter een boerderij en vervolgens werden de mannen naar hun onderduikplek van Grote Bertus in de kruiskerk aan de Burgermeester Falkenaweg in Heerenveen gebracht, waar ze bijna een jaar hebben gezeten.

Voor het overbrengen van belangrijke boodschappen, waren er koeriersters die op de fiets door weer en wind met hun speciale post hun levens waagden voor de goede zaak.
We zien hoe sommige van deze helden en heldinnen in de cellen van Crackstate terecht kwamen, waar ze hun leven niet zeker waren door het gewelddadige regime wat er heerste.

Première: do 4 mei 2023 om 21.00 uur in het Posthuis Theater, Fok 78, Heerenveen. Kaarten € 13,50 via receptie@posthuistheater.nl of via tel. (0513) 61 94 94
www.posthuistheater.nl