TOFFE JONGENS!

Mini Theater Friesland speelt 'TOFFE JONGENS!’

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Reden voor het Mini Theater Friesland om een toneelstuk te spelen over de gebeurtenissen in Heerenveen in de periode 1940 – 1945.

De voorstelling 'Toffe Jongens!' volgt het wel en wee van het Joodse ondernemersechtpaar Abraham (Bram) en Johanna Tof, die een textielzaak (Tof’s Textielcentrale) aan de Lindegracht in Heerenveen hadden. Het is het enige Joodse gezin uit Heerenveen dat de oorlog heeft overleefd, mede dankzij de hulp van vele mede-ondernemers in Heerenveen.

Het stuk volgt ook enkele onderduik-gevers, waarbij Johannes (Joop) en Teuntje Overdiep een centrale rol hebben gespeeld. 

TOFFE JONGENS! Is geschreven door Ineke de Vries.Na een aantal maanden uitzoeken, puzzelen, en vervolgens het uitschrijven van de ware gebeurtenissen in dialogen en scènes, is er een documentair script ontstaan, waarin ook enkele zijdelingse gebeurtenissen in Heerenveen een plek hebben gekregen, zoals het bevrijden van gevangenen uit Crackstate.

De onderduikgevers, de verzetsgroep Heerenveen, de bevrijders van de gevangenen, het waren de ‘TOFFE JONGENS!’ van Heerenveen.

TOFFE JONGENS! zou op 4 mei 2020 om 21:00 uur gespeeld worden in het Posthuis Theater in Heerenveen in het nationale kader van THEATER NA DE DAM. Wegens de coronacrisis is de speeldatum in eerste instantie een jaar uitgesteld, en nu opnieuw een jaar, tot 4 mei 2022 om 21:00 uur.


Bron: PR MTF

: Posthuis Theater, Fok 78, Heerenveen