Toneel in een kroeg

Kim, de titel maakt me meteen al nieuwsgierig. Wat is de mededeling?

"De mededeling is dat Janna tegen Laurens zegt: “Laurens, ik loop met het idee om hier weg te gaan.” Deze mededeling heeft een grote impact. Laurens heeft namelijk samen met zijn vrouw Johanna een kroeg en daar werkt hun vriendin Janna. Dat betekent dat er niet alleen een werknemer maar ook een vriendin weggaat. Maar eigenlijk is de schade emotioneel nog veel groter. Er ontstaat een soort verwarring, met paniek en stress. Wat is hier precies aan de hand? Waarom gaat Janna weg? Blijft Janna weg of komt ze weer terug? Ook Sonja, een van de stamgasten wil weten hoe het nu echt zit. Er moet van alles besproken worden wat eigenlijk liever onbesproken bleef. Wat er dan allemaal besproken moet worden? Tja, dan zal je moeten komen kijken natuurlijk..."

Waarom heb je voor dit stuk gekozen?

"Het is een hele mooie tekst met korte dialogen en snelheid. En ook al wordt er soms iets niet uitgesproken, toch voel je als publiek dat er veel onder zit. Dat vind ik heel mooi. Er zit ook veel humor in de tekst. Soms komen er woorden terug uit een eerdere scene maar dan met een heel andere lading en betekenis. Dat geeft bij Janna, Johanna, Sonja en Laurens verwarring en dat is voor het publiek hilarisch om te zien. We herkennen het allemaal wel: het geroddel, het gepraat of het soms geen woorden kunnen geven aan wat je voelt of je niet op je gemak voelen om echt te zeggen wat je vindt, voelt of meemaakt. Dat gebeurt in dit stuk heel veel en daardoor komt iedereen in de knel. Dat is op een heel humoristische en pakkende manier geschreven en ik denk dan: Ja, dit is leuk!”

"Daarnaast spreekt het thema mij aan. Het gaat over vier mensen die de boel maar de boel laten maar eigenlijk weten dat ze gelukkiger zouden zijn als ze dingen zouden uitspreken en als ze het gesprek met elkaar aan zouden gaan. Maar dat doen ze niet. Ze blijven hangen in de dagelijkse gang van zaken. En alle vier blijven ze het maar accepteren terwijl ze eigenlijk allemaal diep van binnen weten: “Dit is niet de beste keuze”. Door de mededeling wordt iedereen wakker geschud. Als regisseur probeer ik het publiek daarover na te laten denken."

"Tenslotte is het heel bijzonder dat we het stuk opvoeren in diverse kroegen. Dus niet op een podium, maar achter en voor de bar. Het publiek zit zelf in de kroeg. De setting is daardoor kleiner en intiemer."

En de spelers?

"De spelers zijn vier heel gemotiveerde enthousiaste mensen die het leuk vinden om naast hun werk een theaterstuk met mij te maken. Samen zijn we aan het onderzoeken hoe de thematiek in elkaar zit en analyseren we de tekst. We bespreken wat de personages drijft en beweegt en hoe dat er dan op de vloer uitziet. Aan de hand van audities heb ik deze spelers geselecteerd. Ze zijn niet bang om op de vloer te onderzoeken welke mogelijkheden de tekst biedt door het groter of kleiner te spelen. Dat onderzoeken doen we samen. Bij de audities vond ik het ook al heel mooi om te zien dat de spelers een bepaald karakter lijken te hebben maar dat wanneer ze spelen heel anders uit de verf kunnen komen. Daarvoor moet je uit je comfortzone durven te gaan en dat doen ze. Ik denk dat de kijker door hun spel extra veel in hun karakter zal herkennen en dat het daardoor fijn is om naar te kijken."

Waarom Mini Theater Friesland?

"Het leuke van MTF is dat er allerlei regisseurs aan het werk mogen waardoor er een heel divers aanbod is van stijlen, stukken en spelers. Per stuk mag iedereen auditie komen doen. Daardoor heb je ieder stuk een andere cast met een eigen energie en daardoor een heel andere productie. Zo maakt MTF het mogelijk dat je als toeschouwer van alle stijlen een beetje kunt proeven en je als regisseur een brede ervaring kunt opdoen. MTF biedt acteren aan in de Nederlandse taal. Het is denk ik mooi dat er, naast de Friestalige toneelverenigingen, ook aanbod in de Nederlandse taal is waaraan je bij mag dragen."

///

De première van het stuk is op 4 juni in Het Hof Van De Koning in Heerenveen. Andere speelbeurten vindt u op de website. Op het Facebook van het Mini Theater Friesland volgt u het actuele proces rond de voorstelling.


Bron: PR MTF