DE KONING STERFT - 14 april 2018

Waarom zijn we geboren als het leven niet voor altijd is? Mini Theater Friesland uit Heerenveen speelt  Ionesco’s ‘De koning sterft’, een toneelstuk met absurde humor, over het feit dat de dood nu eenmaal onlosmakelijk verbonden is met het leven. ‘De koning sterft’ is zaterdag 14 april om 20:15 uur in Theater De Skâns in Gorredijk te zien.

Het verhaal

Bérenger I, Koning van een onbestemd land, krijgt te horen dat hij dood gaat aan het einde van de voorstelling. Er is geen twijfel aan, geen genezing meer mogelijk, geen onverwachtse wending in het verhaal. Over anderhalf uur valt het doek en is de koning dood. De koning verzet zich hevig tegen dat idee. Het is niet natuurlijk te sterven, vindt hij. Omdat men nu eenmaal niet wíl sterven. Marie, zijn koningin en geliefde, hoopt ook dat het niet zover komt. Liefde overwint immers alles, dus ook de dood.

De schrijver

Toneelschrijver Eugene Ionesco (1909-1964) schreef met ‘De Koning sterft’ een absurdistisch tragikomisch toneelstuk over de zinloosheid van het bestaan. De mens laat met moeite en tegenstribbelen de dingen los die hij meent in de hand te hebben; en het is des te moeilijker als hij er zich niet op heeft voorbereid. Of je nu in één of andere vorm van voortbestaan gelooft, of je gelooft dat er hierna niets meer is, niemand verlaat graag het aards bestaan. In de laatste twee uur van ons leven zijn we allemaal koning van de wereld, de belangrijkste mens op aarde.
Ionesco daagt met dit toneelstuk in wezen ieder individueel mens uit om binnen de zinloosheid van het leven, zelf in alle vrijheid zingeving te vinden. Ieder persoon is een uniek wezen, verantwoordelijk voor eigen daden en eigen lot.

Cast en regie

In ‘De koning sterft’ wordt gepeeld door Ruud van Doorn (als de koning), Albertina van der Wal, Lysbeth Benedictus, Ciska Rinzema, Ineke de Vries, en Nanne Mazereeuw. De regie is in handen van Henk Mulder.

Voor meer informatie: bekijk hier ons programmaboekje

Kaarten verkrijgbaar via www.skans.nl of aan de kassa: 12,- (inclusief consumptie)


Bron: Bestuur Mini Theater Friesland