Voorstelling 'Slaap van Ondine' over slaapapneu
Slaapapneu, de landelijke en regionale kranten schrijven er regelmatig over, en zelfs de jongste kerstbijlage van de Leeuwarder Courant wijdde er een uitgebreid artikel aan en toonde mensen met slaapproblemen, compleet met aangemeten slaapmaskers. Het is niet altijd direct duidelijk dat iemand last heeft van slaapapneu en wie alleen slaapt, merkt er zelf niet eens zoveel van. Behalve dan, dat je je de hele dag moe voelt. Slaapapneu is een uiterst vermoeiende chronische aandoening, voor zowel degene die het heeft, als ook de bedpartner. Slaapapneu gaat namelijk gepaard met extreem hard snurken. Een apneu (een korte ademstilstand in je slaap) heeft iedereen wel, maar wanneer de adempauzes vaak voorkomen en lang duren, wordt er gesproken van een bedreiging voor de gezondheid. Dan ligt de ‘Slaap van Ondine’ op de loer....
De mythe van Ondine
Over die ‘Slaap van Ondine’ schreef Ineke de Vries van het Mini Theater Friesland uit Heerenveen een toneelstuk, met de Germaanse mythe van Ondine als verhaalvoorgrond. ‘Ondine’ is een klassiek sprookje over de liefde van een waternimf voor een sterfelijk mens. Voor wie dat bekend voor komt: ja, ‘De kleine zeemeermin’ van Andersen (en daarmee ook de gelijknamige Disneyfilm) zijn ook gebaseerd op de mythe van Ondine.
Waternimfen hebben geen ziel, dat is bekend. Ze worden aan het einde van hun leven, na zo’n 300 jaar, schuim op de golven. Ondine is zo’n waternimf en ze besluit, als ze vijftien jaar is, dat ze een ziel wil. Mensen hebben een ziel. Daarom wordt ze verliefd op de eerste de beste menselijke man die ze tegenkomt en dat is de diplomaat Hans, die eigenlijk al verloofd is met gravin Bertha. Hans valt echter als een blok voor de mooie Ondine en neemt haar mee om met haar te trouwen. Maar Bertha is vastbesloten Hans voor zich terug te winnen en op een kwade dag vindt Ondine haar man in de armen van haar rivale… Dan spreekt Ondine een vloek uit over de arme Hans: “Je zwoer trouw aan me met elke ademteug die je doet, en ik accepteerde je eed. Zolang je wakker bent, zul je ademen, maar mocht je ooit weer in slaap vallen dan zal het je laatste adem zijn!"
Slaapapneu
Is hiermee het verhaal verteld? Nee. Tegenwoordig is ‘De slaap van Ondine' een medische term die gebruikt wordt bij mensen die lijden aan een ernstige slaapstoornis, een vorm van slaapapneu. Wat alle mensen met slaapapneu gemeen hebben, is chronische vermoeidheid en snurken in de slaap. Niet alleen zijn apneu-patiënten overdag doodmoe, hun partners lijden ook. Zij doen geen oog dicht door het gesnurk naast hen. Hans snurkt wat af naast zijn Bertha, en Ondine is niet van plan Hans in zijn slaap met rust te laten.
21 januari, Gorredijk
18 februari, Heerenveen
Er wordt gespeeld door Hans Koekkoek, Perla Schippers, Yoeri van Stokkem, Lysbeth Benedictus, Martin Venema en Ruud van Doorn. Na de premiere in Gorredijk op 21 januari is de voorstelling ook te zien in De Koningshof in Oranjewoud (bij Heerenveen) op zaterdag 18 februari.